Biografie

Victor Posch (Amsterdam, 1961) is al jaren een bekende verschijning op de Nederlandse podia.

Op zijn achtste jaar begon Victor met dwarsfluit spelen, waar hij na 4 jaar mee stopte. Na een aantal jaren weinig aan muziek te hebben gedaan, zag hij op zijn zestiende jaar de saxofonist Bertus Borgers (o.a. Sweet ‘d Buster, Golden Earring, Raymond van het Groenewoud) optreden in de Bukbuk in Heiloo. Vanaf dat moment speelt Victor saxofoon.

Hij speelde in Balance, een band, die na een aantal maanden hun eerste single voor Red Bullet (platenmaatschappij van Willem van Kooten) mocht maken. Deze band trad op in diverse radioprogrammas, maakte nog een single, speelde veelvuldig in de Nederlandse zalen en kroegen en verzorgde een aantal voorprogramma’s van bekende bands (o.a. Gruppo Sportivo, Sweet ‘d Buster, Barrelhouse)

Na Balance werd Victor gevraagd voor de Bergense Ship&Horseband, waarmee hij heel veel speelde.

Naast het werk in de Ship&Horseband speelde Victor als freelancer met vele bands, op sessies, met een groot aantal bekende en minder bekende muzikanten, was vele malen in allerlei tv-programmas te zien, zat in begeleidingsbands en theatergroepen. Hij speelde in rock n roll-, blues, soul- en funkbands. Ruige jazz en stevige rock, gore ballads en dampende blues.

Vanaf 1990 geeft Victor saxofoonles in o.a. Heiloo, Burgerbrug, Bergen en Schagen. In 1991 is hij mede-oprichter van de Muziekschool in Bergen.

Tussen 2000-2007 maakte hij deel uit van het muziektheatergezelschap De Potsierlijke Passanten.

In 2006 richt hij de souljazzband de BAD MAD HONKERS op.

In de zomer 2007 start hij samen met gitarist/zanger Peter van Vleuten, drummer Ab Dekker en (contra)bassist Ton Nieuwenhuizen de rock n rollband TONY BELLINI BARBUSTERS.

In 2008 is de premiere van de door Victor geschreven muziektheatervoorstelling DE DOODGRAVER VAN WIERINGEN in de Michaelskerk te Oosterland (Wieringen), waarna een zeer succesvolle toernee volgt.

In 2009 volgt het multidisciplinaire project DICHTWERK MET OPEN OGEN, waarbij gedichten en composities van Victor samenkomen met fotos van John van Helvert en beelden van Marjolijn de Bruin. Bij het project hoort een boekje, vormgegeven door Mart Kemp, en een cd, waaraan meegewerkt wordt door een aantal gerenommeerde Nederlandse jazzmuzikanten: Jasper Teule-contrabas, Loet van der Lee-trompet/bugel, Nout Ingenhousz-drums en Ed Boekee-piano. Wim van Bokhorst verzorgde de voordracht. Het project werd zeer enthousiast ontvangen. De cd werd uitgeroepen tot Affengeile Schallplatte in het VPRO-programma Shouting Boots van Koen Schouten (jazzjournalist van oa Volkskrant) en Jaap Boots. De cd werd door de voorzitter van de Kunsttiendaagse in een bomvolle Ruinekerk aangeboden aan Tyl Beckand (o.a. bekend van de Lama s).

In 2010 wint Victor de RABOBANK CULTUURPRIJS 2010 - MUZIEK. Tevens begint hij in dat jaar met het geven van de SAXOFOONWORKSHOP VOOR ABSOLUTE BEGINNERS, waarin de deelnemers in 90 minuten een samba op saxofoon leren spelen. De deelnemers hebben geen enkele muzikale ervaring nodig. Inmiddels hebben veel bedrijven, scholen, afdelingen en andere gezelschappen deze workshop met veel enthousiasme gevolgd.

In 2010/2011 gaat de theatervoorstelling DODE VADERS, LIEVE ZONEN in premiere. Victor speelt hierin samen met Hans Langeree (theatermaker), Jasper Teule (contrabassist), Sjoerd Kuyper (schrijver) en Giancarlo Romita (drummer).

Victor componeerde de muziek voor muziektheatervoorstelling EEN PAARD voor het Mijzenfestival 2010 tijdens het theaterfestival DE KARAVAAN. Tevens had hij de muzikale leiding.

In 2012 richt hij zijn eigen jazzband VICS SWING op, waarbij de vijftiger jaren-sound met de combinatie Hammondorgel-saxofoon centraal staat. Verder organiseert hij voor de eerste maal een reeks JAZZIMPROVISATIEWORKSHOPS om het samenspel en het improviseren te bevorderen.

In 2012 speelt hij zijn eerste solo-programma VAN DE STRAAT met muziek, teksten en gedichten over o.a. Nescio, jazz, de liefde en zijn jeugd in Heiloo.

In 2014 schrijft en speelt hij de voorstelling BOETEN met acteur Mark Zijlstra. Tevens organiseert hij voor de eerste maal het OP KLEINE SCHAAL-FESTIVAL DER SCHONE KUNSTEN in zijn woonplaats Burgerbrug.

In september 2014 wordt het project ODE AAN NOORD-HOLLAND gepresenteerd, een project van kunstschilder Jan Groenhart, schrijver Thomas Verbogt en Victor Posch, die de productie en de composities verzorgde en natuurlijk saxofoon speelde. Het project wordt een aantal malen live uitgevoerd en er verschijnt een boekje met cd. Op de cd spelen, naast Victor Posch (saxofoons), Loet van der Lee (trompet, bugel), Nout Ingenhousz (drums), PieterJan Cramer van den Bogaart (accordeon, toetsen) en Dion Nijland (contrabas) mee.

In 2015 volgt het tweede OP KLEINE SCHAAL-FESTIVAL DER SCHONE KUNSTEN. Tevens wordt hij gevraagd als muzikaal leider voor de band van de Noordwestgroep, waar hij de tekst en muziek voor de NOORDWESTBLUES voor schrijft. Verder werkt hij als dirigent van het KOOR BURGERBRUG. In november treedt hij als pianist/zanger/saxofonist op met Mark Zijlstra in de vertelvoorstelling De Kaarsenmaker.

In 2016 richt hij DE CONSORTEN op, een band voor kinderen vanaf 8 jaar, waar hij de teksten en muziek voor schrijft. Het derde OP KLEINE SCHAAL-FESTIVAL DER SCHONE KUNSTEN is een feit. Op 10 september presenteert hij zijn 3e cd KLEIN in de Cultuurkoepel in Heiloo met Jasper Teule (contrabas), PieterJan Cramer van den Bogaart (piano, accordeon) en Bastiaan Mulder (gitaar). Ook houtskooltekeningen van kunstschilder Jan Groenhart en fotografie van Jessica Heetebrij horen bij dit nieuwe project.

In 2017 speelt hij samen met Fleur Jagt (dans, zang) de voorstelling ALS IK DE ZEE MAAR ZIE in een tweeluik met Helen Botman (zang) en Peter van Vleuten (zang, gitaar). Tevens werkt hij samen met bassist/zanger Willem Schoone, bekend van zijn werk bij o.a. Rob Hoeke en Shoreline in het duo It s only rock n roll.

2018 is het jaar, waarin composities van Victor Posch worden gebruikt voor de documentaire Ik kan beter verzinnen dan leven (VanderHoop Filmproducties) over schrijver Thomas Verbogt, uitgezonden door Omroep Gelderland en RTVNH. Tevens wordt de voorstelling ALS IK DE ZEE MAAR ZIE in reprise genomen en er volgt een tweede reeks.

In 2019 volgt de muziektheatervoorstelling WE NADEREN HET INDIANENGEBIED met Willem Schoone (gitaar, bas, zang), Robbert Smit (gitaar, zang) en Victor Posch (piano, sax, zang) met verhalen en muziek. Verder concerten met zijn nieuwe Trio Victor Posch en de Lowland Blues Brothers.

Victor Posch is niet alleen saxofonist, maar componeert ook muziek én schrijft kindermusicals. Hij schreef onder meer een lied voor het Emmakinderziekenhuis, voor Amnesty International Nederland (gezongen door Pilgrims-zanger Reniet Vrieze) en verzorgde voor diverse theatervoorstellingen de muzikale invulling.

Tevens schrijft hij verhalen en teksten voor verhalenvertellers, theatervoorstellingen, componisten etc. op aanvraag.